Finanza

You are here EKONOMIKA Změna úrokových sazeb ve světě

Změna úrokových sazeb ve světě

V České republice se mluví o stále trvající nízké základní úrokové sazbě, ačkoliv ve světě se postupně tyto sazby zvyšují. Naši guvernéři České národní banky zatím stále vyčkávají.

I oni však budou muset postupně zareagovat především na neustále se zvyšující evropskou základní úrokovou sazbu, která doznala změn na právě proběhlém zasedání evropské centrální banky.

Pohyby měn

Změna úrokových sazeb je vždy spojena s pohybem kurzů jednotlivých měn. Po informaci ohledně zvýšení úrokových sazeb v evropském prostoru poskočila koruna na 24,30 CZK/EUR, jelikož reagovala na změnu, která byla více méně neočekávaná.

Vývoj ekonomik spojuje úroky

Obvykle se snaží bankovní rady reagovat tak, aby nedocházelo k přehřívání ekonomik a zvyšují či snižují úrokové sazby podle pohybu inflace v dané zemi. Evropská unie má však v tomto ohledu značnou nevýhodu. V každé zemi je jiný hospodářský vývoj a každá země má jinou inflaci ve své vlastní úrovni. Není proto možné pomocí změny úrokové sazby korigovat všechny ekonomiky tím správným směrem.

Změny sazeb konkrétně

V posledním období, tedy při posledních zasedáních evropských centrálních bank (EU, Velká Británie a další nečlenské státy eurozóny) přinesla zajímavé informace. Evropská centrální banka zvýšila opět klíčovou sazbu o 0,25 procentního bodu na úroveň 1,5%. Velká Británie a její Bank of England nechala svou úrokovou sazbu na úrovni 0,5% a i Česká národní banka ponechala zatím svou sazbu na nejnižší úrovni v historii, na které se tento údaj drží již delší období.