Finanza

You are here EKONOMIKA Deficit veřejných financí

Deficit veřejných financí

Deficit veřejných financí, někdy též označovaný jako dluh nás všech, se neustále zvyšuje. Jde o konstantní situaci, ze které nenašla (pokud tedy hledala) cestu žádná z našich posledních vlád. J

de o to, že v současné době splácíme dokonce polovinu peněz v ročním schodku pouze na umoření úroků. O splácení dluhu jako takového ani nemluvě.

Dluhy nás vše

Média často hovoří o dluhu nás všech. Že každý z nás dluží více než 10 000 Kč a to včetně kojenců. To je samozřejmě pouze přepočet a faktická nesprávnost. Nikdo z nás nic nedluží. To dluží stát jako takový prostřednictvím vlády a schodků ve státním rozpočtu. To se přeci nás, občanů, v žádném případě netýká a je potřeba tuto skutečnost říci nahlas. Není to náš dluh, ale dluh naší země. Pokud se přestěhujeme do jiného státu, už nebudeme přeci dlužit.

Veřejné finance

Veřejné finance jsou pod tlakem již několik let. Řada pseudoreforem a nedokončených opatření, podpořená několika zamítnutými zákony Ústavním soudem dělá z našich zákonů a veřejných financí jednu velkou černou díru. Snaha snížit počet zaměstnanců byla lichá, snížit platy kvůli odborům a výhružkami k odchodu do zahraničí takřka nemožné. Kde brát a nekrást?

Úspora financí

Ministr financí má samozřejmě velké problémy financovat státní rozpočet, zvláště po vypadnutí 6 miliard za stavební spoření, se kterými původně počítal. Veřejné finance se i díky této tisíci koruně, o kterou někteří lidé nepřišli díky Ústavnímu soudu, přijdou o 6 miliard. Myslím, že by každý z nás měl pochopit, že stavební spoření je příliš výhodné na to, aby takto fungovalo dále, a žene naše veřejné finance do záhuby. Samozřejmě společně s celou řadou dalších desítek, možná stovek nesmyslných výdajů a plateb.