Finanza

You are here EKONOMIKA Důchody

Důchody

Jak jistě víte, začíná běžet diskuze o důchodové reformě a důchodech obecně. Finanční poradenství je v tomto ohledu neocenitelné. Proto vám přinášíme několik faktů o důchodové reformě a efektu, jak nové změny ovlivní důchody.

Návrhy reformy

Reforma důchodů je stále v jednání. Stále není jasné, jak budou důchody nově vypočítávány, ani není jasné, jak se celá změna projeví. Současný průběžný systém není udržitelný, a proto je zcela zásadní, aby k reformě skutečně došlo. V té verzi, v jaké je v současnosti, však nebude mít přílišnou podporu ekonomů ani veřejnosti.

Velikost důchodů

Velice nejasná je budoucnost o velikosti důchodů. Bylo by potřeba jasně stanovit skutečnosti a systém výpočtu důchodů v budoucnu. V současnosti si totiž nemůžete snadno spočítat, zda se vám nový systém spoření na důchod vyplatí, či nikoliv. Tím pádem pro vás bude výhodnější spořit ve stávajícím systému.

Na důchody nebude

Pokud se však vládě nepodaří přemluvit širokou veřejnost o skutečnosti potřeby změny, nebudou na důchody v budoucnu zbývat peníze. Průběžný systém je neudržitelný, a pokud tedy zůstane návrh takový jaký je, nebude mít příliš lidí zájem odcházet z průběžného systému i z důvodu výhružky opozice o znárodnění těchto peněz. Je potřeba přinést jasná pravidla přes celé politické spektrum, jinak se můžeme dočkat velice nešťastného řešení.