Finanza

You are here EKONOMIKA Změny v daních

Změny v daních

Příliš se o tom nemluví, ale nákupy ze zahraničí (respektive ze zemí mimo Evropskou unii) budou od 1. 4. 2011 podstatně dražší. Jak to? Ne že by docházelo k výrazným změnám v sazbách, ale mění se podstatně důležitější věc. Nejnižší částka, od které se zboží nakoupení v zahraničí daní.

Změna zdanitelné částky

Co to fakticky znamená? V současnosti nepodléhalo dani zboží do 150 Eur. Tím pádem jsme si mohli nakupovat čtečky Kindle, oblečení, doplňky, gadgets a všechno možné do tohoto limitu bez nutnosti platit daň. Od dubna je však tato částka snížena na pouhých 22 Eur. Tudíž výrazně stoupne počet zdaňovaných zahraničních nákupů.

Březen bude plný nákupů

Díky tomu, že změna je ohlášená dopředu, každý nerozhodný zákazník určitě raději nakoupí teď než až po 1. dubnu. Bude to mít řádově o 500 levnější u částek v rozsahu do 150 Eur tedy cca 200 dolarů. Od dubna budou všechny tyto nákupy zdaněny a nakupovat mimo EU se prakticky nevyplatí.

Cesta existuje

Existuje však cesta, jak na novou daň vyzrát. Pryč jsou ty doby, kdy vám zahraniční společnosti zasílaly dárečky k narozeninám, abyste se vyhnuly daním. Ale je stále možné domluvit s americkým prodejcem takovou skutečnost, aby na cenu dodávky uvedl nižší částku. Se zajímavým nápadem přišel také Amazon. Ten některým státům (na Slovensku se tak děje) platí daň sám. Jde o DPH, takže jde o daň, která je tolik nebolí, a Slovenští občané dále nakupují na Amazonu bez omezení s DPH, které neplatí.